За Моето творчество

Share Button

Винаги, когато някой попита: „От къде да започна“ моят отговор е „От началото“, но сега, когато аз съм започващия определено ми е трудно да открия началото, онзи момент, от който да започна историята за появата на сайта „Моето творчество“. В тази история би трябвало да споделя как и зашо съм започнал да пиша, къде и с кой съм споделял това и в кой момент се роди идеята да направя сайт.

Разбира се трябва и да покажа през времето на съществуването си през какви метаморфози е минал той, може би за финал и да споделя какви са ми бъдещите планове.

Всъщност голяма част от споменатите по-нагоре неща и аз самия не съм много наясно кога и как са се случили. Все пак поне по това което аз помня първото стихче, което някога съм писал беше провокирано от жена (колко прозаично нали). На въпроса „Кога?“ обаче ми е изключително трудно да отговоря. Връщайки се назад бих могъл да предположа че това „епохално“ събитие се е случило някъде лятото на 2003 година. За съжаление това първо мое творческо проявление отдавна се е загубило някъде и няма как да го посоча с пръст и да кажа: „Ето тук започна всичко“.

Макар да немога да посоча точния момент и да покажа „първото стихче“, все пак без угризения на съвестта мога да кажа, че наистина тогава започна всичко. Важно е да се отбележи, че това мое произведение е виждано само от двама души: момичето, за което беше предназначено и аз самия. В онзи момент смятах че е тъпо едно момче да пише стихове. От части това мнение се е запазило и до днес, но вече не ми пука чак толкова много дали някой ще ми се смее 😉

В развитието ми като пишеща стихове личност след първия опит последва дълъг период на затишие, причинено от мързел, незаинтересованост и недооценяване на собствения ми потенциал. И така около година след първото се появиха още две стихчета. „Не искам“ и „Глупак“ се раждат в главата ми на 07.04.2004г. И макар това да са официалните първи написани и запазени от мен стихове, те не са първите, които съм споделил с „широката общественост“. Трябваха ми повече от две години преди тези две произведения да видят бял свят.

Първите „официални“ изяви на моя „гений“ бяха в един форум. Не съм сигурен дали още съществува, но моето име вече го няма там. Причината за това е моето лично желание, което беше доста голяма грешка от моя страна. Това обаче не е свързано със историята, която разказвам сега.

И така, някъде през лятото на 2004 година започнах да се престрашавам и да споделям своите стихове с приятелите си. През този период живо се интересувах от HTML и други неща, свързани със създаването на сайтове. Това беше и причината в един момент да реша да направя сайт за стиховете си. С други думи идеята на сайта не беше да популяризирам стиховете си а да опражнявам способностите си в създаването на сайтове. Както повечето случайно започнали неща и този сайт доста бързо промени основната си цел. Макар все още върху него да опражнявам способностите си, то те вече са с цел подобряване функционалността на сайта а не просто упражнение.

Досещам се че в главите ви се върти въпроса: „Добре, но кога точно направи сайта?“ За пореден път немога да дам точен отговор на този въпрос. Знам че първото стихче, което съм публикувал в сайта („Спомен“) е написано на 24.03.2005г., но също така доколкото помня при създаването на сайта имах вече написани няколко стихчета. В крайна сметка нямам точна рожденна дата на сайта, но след последните промени там за първото бубликувано стихче съм избрал датата 24.03.2005г.

От този момент нататък сайтът бавно и постепенно започна да се развива, да се появяват нови и нови стихове, няколко приказки и раздел за чужди произведения. Искаше ми се в тази кратка история да ви покажа и поне някой от по-старите визии, но за съжаление не съм запазил нито една от тях.

Колкото до днешната визия, то тя не е мое дело. Появата ѝ се дължи на Илиян Бетовски и аз съм му изключително благодарен за това, което направи, без дори да съм го молил. Все пак ще кажа че целия код, стоящ зад работата на сайта е писан лично от мен.

Колкото до произведенията, то само стиховете наброяват 129 а има още няколко изчакващи подходящия момент за „световна премиера“. Приказките са сравнително малко, едва 8, но това се дължи на твърде разпиляната ми мисъл и неспособността ми да я задържа на една идея достатъчно дълго. В раздела за чуцди произведение също има малко неща, но аз все още тая надеждата, че някой ден и там ще има голямо раздвижване.

Остана само да споделя евентуалните си бъдещи планове. Всъщност този блог е част от тях, отдавна обмислям да създам място, на което да споделям изторията на всяко едно стихче, а също така и място, на което да обявявам нововъведенията на сайта. Две други неща влизат в замислите ми за развитието на „Моето творчество“. Едното е промяна на външния вид, тъй като вече доста време се задържа този. Макар че по тази точка обмислям по-скоро варианта за две три „кожи“ от които всеки сам да избира коя да ползва. Втората линия на развитие е появата на английска версия. Това начинание, макар и вече започнало да се осъществява ще отнеме много повече време и честно казано не гарантирам че ще стигне до финалната права.

Надявам се, макар да не е мого детайлна, тази кратка история да ви е била интересна, очаквайте в скоро време и отделните истории на част от стихчетата от „Моето творчество“.

Благодаря за вниманието, с уважение Михаил Стефанов.

Share Button

One Response to За Моето творчество

  1. Ако някой се сети и може да даде повече подробности или по-точни дати, ще се радвам да го направи 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 2 =