„Игри на глада“

Share Button

Отдавна не ми се беше случвало да пиша за някой филм. За съжаление мнението, което ще дам сега е изключително отрицателно.

Както се досещате от заглавието става дума за филма „Игри на глада“ и по-конкретно първата част. Случайно, докато чакам да мине времето да отида на работа попаднах на филма по Нова. Преди време бях го гледал, но не особено внимателно като цяло, но този път се загледах и за няма и 15 минути отрих толкова много отрицателни неща за филма… Да започнем по ред на номерата:

Първо за избора на актьорите: Главната актриса в ролята Катнис е много далеч от визията, която би трябвало да има според книгата . Твърде закръглена, твърде лигава, твърде слаба изглежда, а Катнис от хартиената версия, макар и наивна и несигурна е твърда, решителна и значително по-слаба. Като говорим за главни герои и избора за Пийта не е особено добър. Същото важи и за Хемич, Цина и почти всички други герои. Признавам че в крайна сметка в това отношение мнението ми може да бъде прието за субективно и не може да се смята че това е определящо за оценката на филма.

Второ: Промените в основни събития от книгата превръщат цялата история в една изключително блудкава и глупава история. Още в началото на филма се забелязват промени, които променят цялостната история. Лично за мен не може така драстично да промениш начина по който Катнис се сдобива с брошката на Сойка присмехулка. А тази брошка е водеща линия и в трите книги (и би трябвало да е такава и във филмите) Също е променен и характера на самата Катнис, но за това споменах и в точка първа. Във всяка изминала минута от филма тези уж дребни промени стават все повече и повече и до началото на „Игрите на глада“ са се натрупали толкова много, че цялостната идея и послание на книгата отиват по дяволите. Все пак нарочно няма да изброявам тези неща, за да не разказвам излишно много от филма и все пак да можете да решите сами.

Трето: Наясно съм че стила в който е написана книгата я прави много трудна за екранизация, но съм на мнение че ако не можеш да се справиш то не трябва да се захващаш. В книгата всички събития са описани само и единствено от гледната точка на  Катнис… всъщност и трите книга са на практика дневник на главната героиня. Във филма са вкарани множество допълнителни неща, които са буквално измислени и дори и намек за тях няма в книгата. Тази проява на „творчество“ може и да им се е видяла като гениална идея, но според мен това разводнява цялостната визия.

Четвърто: Актьорската игра не бих могъл да я оценя с добра оценка. Хората избрани за главните роли не пасват на образите които трябва да изиграят и това си личи… някак неестествени са, много силно се усеща че играят.

Почти сигурен съм че ако седна да гледам филма внимателно ще намеря още и още отрицателни и откровено дразнещи моменти и сцени. Всъщност дори и повърхностния преглед показва толкова много „несъответствия“ с книгата, че превръщат филма в нещо много различно от оригинала. Сигурен съм че филма не е правен с идеята да се пресъздаде книгата а с простата цел да се спечелят едни пари от нашумяла трилогия.

От написаното до сега мисля че е очевидно че няма как да дам дори и средна оценка на това подобие на екранизация. Лично за мен ако сте чели книгата силно препоръчвам да не гледате филма… или ако го правите да се подготвите за голямо разочарование. Според мен дори и непредубедения зрител (такъв който не е чел книгата) не би бил впечатлен особено много от него. Аз не бих дал пари за този филм, и ви съветвам и вие да не го правите. За мен „Игри на глада“ като филм е пълно разочарование!

П.П. Една бърза вметка: Идеята че Хемич праща бележки с „подаръците“ за Катнис е толкова безумна че направо съсипва всичко. То в самите правила на „Игрите на глада“ и в самата им идея е че след попадането на арената участниците нямат никаква, ама никаква връзка и комуникация с външния свят. Как може да направят тази пълна тъпотия и безсмислица? Мнението ми за този филм пада все повече и повече със всяка изминала минута! И защо по дяволите са махнали подаръка със приспиващия сироп? Че той е изключително важен и показателен за характера както на Хемич, така и на Катнис… и още и още неща, които изграждат образите на героите в книгата са махнати или променени и ги превръщат в тотално бледа сянка на истинските образи.

Share Button
Публикувано в Филми с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 7 = 3