„Стая“ („Room“)

Share Button

Отново и отново опитвам да представя своята гледна точка за един филм, но отново и отново някак не се получава. Не че филма е лош, не че нямам мнение по въпроса, но точните думи сякаш не идват и не идват. А самия филм не само е хубав, той е добър, смислен, със силно и много важно послание. Може би точно защото „Стая“ („Room„) е толкова различен от останалите номинирани за „Оскар“ филми е причината толкова трудно да намирам думите, с които да споделя впечатленията си от него.

Да, „Стая“ не е екшън, няма бойни сцени, липсват специални ефекти, но за разлика от другите филми, „Стая“ носи послание, носи смисъл и поне би трябвало да ни накара да се замислим. Филма разглежда един социален проблем, нашумял преди няколко години особено много. Става дума онези момичета, отвлечени още като деца и живеещи в плен на някой психически не особено стабилен човек.

Няма да разказвам какво се случва във филма, ще се опитам да облека с думи причините, поради които лично на мен този филм ми допада. Сигурен съм че ще има хора, които ще кажат, че „Стая“ на моменти е муден, а в началото откровено неясен и ще бъдат прави… но точно тази неяснота в началото в развитието на филма се изяснява и разцъфва в една добре представена не само визуално но и на психологическо ниво история.

Да минем и на главните лица в „Стая“: Бри Ларсън (Brie Larson) е в ролята на Ма и вчера получи напълно заслужен „Оскар“ за играта си. Рядко ми се случва да съм съгласен на 100% с решенията на „Филмовата академия“ но в този случай мненията ни напълно съвпадат. Колкото до другия главен герой в „Стая“ малкия Якоб Тримблей (Jacob Tremblay) за мен това 10 годишно момче заслужаваше да получи „Оскар“ за прекрасно изиграната роля на 5 годишния Джак. Просто перфектен!

В по-техническата част ще бъда съвсем кратък: Операторската работа не се усеща, не си личи, но това не е минус. Работата на оператора е да представи героите и заобикалящия ги свят така, че те да изглеждат истински за зрителя. Добър филм е този, в който не се усещаш че гледаш филм. В това отношение оператора се е справил прекрасно.

Вече споменах за доброто представяне на актьорите, а това означава че и режисьора на филма се е справил добре. Дори и най-добрия актьор, ако няма добър режисьор зад себе си не би могъл да се справи с предизвикателството на която и да е роля. Явно в „Стая“ актьорите и режисьора са се сработили достатъчно добре, че да се получи един приятен, макар и тежък от към тематика филм.

Като заключение ще кажа че лично за мен „Стая“ е приятен за гледане и смятам че 2та часа, отделени за него не са загуба на време. Въпреки това признавам, че това не е филм за всеки. Липсата на тъй популярния напоследък „екшън“ и специални ефекти вероятно за определен тип публика ще направят филма „тъп“ и „досаден“. И все пак за мен „Стая“ ще си остане добър и интересен филм. Препоръчвам ви да го гледате!

Share Button
Публикувано в Филми с етикети , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 2 =