Набързо за медиите

Share Button

В последно време забелязвам все по-западащото положение в българските медии. Масова неграмотност, безумни стилистични, пунктуационни, правописни и какви ли не други грешки изпълват както интернет медиите, така и телевизии, радия, печатни издания. Отворете който и да е информационен сайт и на случаен принцип изберете някоя новина. Ако в текста има по-малко от 10 грешки си е жив късмет.

Но нека бъдем честни, правописните и стилистични грешки са най-малкия проблем на медиите в изстрадалата ни държавица. Много по-тежки са грешките (ако са грешки а не умишлено търсени неистини) на ниво факти, истина и т.н. Масово (особено в интерет медиите) се премълчават, преиначават или откровено извъртат факти така че да се заблуди мнението на читателя. Тази тенденция започна от определени кръгове на един небезизвестен обект в политическото и икономическо пространство в България, но за съжаление вместо да замре тази „болест“ все повече се разпростира в цялото медийно пространство. Едните очернят един, другите друг, но очевидно нито една от тези медии не я интересува истината, а следователно реално не им пука и за тези, за които уж „работят“, а именно читателите/зрителите.

Ако седна да вадя примери няма да ми стигне мястото, но днес попаднах на поредната глупост от един сайт:

Освен тези 700 000 души, подкрепили референдума на Слави, стоят още близо три милиона  българи, имащи право на глас. И фактът, че те не са се подкрепили референдума, най-вероятно означава, че са против него.

Преди всичко нека кажа, че не съм особено голям фен на Дългия, но подобни умозаключения са смешни и трагични. Трифонов е събрал 700000 подписа и това не може да бъде пренебрегнато, но да твърдиш че всеки, който не се е подписал за този референдум е против него е долна манипулация. Да не говорим че всеки един от 6те въпроса (всъщност вече 3, след като КС обяви за противоконституционни три от тях) се гласува отделно и би било правилно да се разглежда всеки въпрос по отделно. Всъщност до сега никой не е проверил каква е нагласата на „електората“ към всеки един от тези въпроси а се разглеждат като едно цяло, и то все като „Референдума на Слави“ … вярно е че инициативата е негова, но след като е събрал 700000 подписа, минал е през парламента и т.н. някак си не се връзва.

Много още неща могат да се кажат за медиите (или липсата им) в България, но надали с дълги постове из нета нещо ще се промени, затова ще завърша с цитат от Васил Левски, които за добро или лошо Слави Трифонов е изпълнил:

Дела трябват а не думи!

Share Button
Публикувано в Разни с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 8 = 2