14 Февруари

Share Button

И отново е 14-я ден от втория месец на годината и отново избухва „войната“ за това какво трябва да празнуваме днес. В едната „половина“ са привържениците на свети Валентин. а срещу тях се изправят тези, подкрепящи Трифон Зарезан.

И така, нека разгледаме двете половини. За начало да погледнем към привържениците на католическия светия. Първото, което ще забележите в тях е преобладаващото количество от нежната половина на населението, демек жени. Това не е учудващо, предвид факта, че жените като такива винаги и постоянно търсят внимание и признание колко са неотразими и неповторими. Създали са не един и два празника с единствената цел да изнудят незаинтересованите или не показващите достатъчно внимание според жените мъже да се размърдат и да си спестят проблемите и скандалите като отбият номера с една червена роза или нещо друго дребно и непотребно, но класифицирано като „жест на внимание“.

От другата страна, сред привържениците на Трифон Зарезан логично преобладава мъжката част. И това не е нелогично, предвид всеизвестния факт че мъжете предпочитат чашката пред жената (особено ако са женени мъже). За привържениците на Трифон (и по подразбиране противници на свети Валентин) може да се каже че имат няколко основни „подтипа“. Едни са на тази позиция защото предпочитат Българското, други са тук като естествена реакция на отричане на налаганото им задължение да празнуват другия празник. Трети са попаднали тук поради липсата на „половинка“ с която да празнуват, а някой просто обичат да подпийват и всеки повод за това е добре дошъл.

Бързото „смесване“ на двете позиции показва че голям брой жени буквално изнудват половинките си да празнуват „Деня на влюбените“ за да си нямат проблеми. А в опит да защитят мъжествеността си, тези мъже застават редом до „Трифон Зарезан“. И крайния резултат е тази война всяка година на тази дата.

Дотук с общите приказки, какво е моето мнение и виждане за деня. На кратко казано аз не съм католик и не смятам за нормално да почитам католически светия. Също така смятам, че ако съм влюбен не ми трябва определен ден за да го покажа, всеки ден ще е такъв! Още повече страшно много ме дразни комерсиализацията на подобни празници. А и налагането едва ли не насила допълнително ме отвръщава. Ясно е, че католическия празник е по доходоносен за търговците от „винения“, в крайна сметка най-много цветя се продават днес, да не говорим за безкрайно многото други жестове на внимание, уикендите за двама и други начини да пропилеете средствата си. И така, ето ви основната причина да се налага Валентин като :по-важния“ празник. Макар дамите да го правят от суета, търговците се възползват с пълна пара от това качество и печелят.

Мисля че не е нужно да казвам, че обичам виното, за да се сетите кой празник почитам аз 😉 Все пак за недосетилите се съм длъжен да споделя: Моя празник днес е „Трифон Зарезан“.

И като заключение следва неизбежното: „Наздраве!“

Share Button
Публикувано в Разни с етикети , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 4 = 5